DiSite Ads

Het behalen van een ISO 9001 certificaat is een belangrijke stap voor organisaties die de kwaliteit van hun producten en/of diensten willen waarborgen en naar buiten willen communiceren. Ben jij als bedrijf van plan om de ISO 9001 norm te implementeren? Dan is een goede voorbereiding essentieel.

Hiervoor kun je gebruikmaken van een ISO 9001 checklist. Deze checklist fungeert als gedetailleerd stappenplan voor het uitvoeren van interne audits binnen jouw kwaliteitsmanagementsysteem (KMS). Je kunt het gebruiken om te verifiëren of alle aspecten van jouw systeem conform de ISO 9001 norm zijn opgezet en functioneren. Op deze manier krijg je een helder overzicht van de belangrijkste eisen en criteria. Zo kun je eenvoudig potentiële afwijkingen of verbeterpunten opsporen. Bovendien zorgt een checklist voor een consistente en objectieve beoordeling van je KMS, wat essentieel is voor het behoud van je ISO 9001 certificaat.

Wat is ISO 9001?

In een competitieve markt is een ISO 9001 certificaat bijna onmisbaar geworden. Veel opdrachtgevers stellen dit certificaat zelfs als een harde eis bij aanbestedingen. Met een NEN-EN-ISO 9001 certificaat toon je aan dat je voldoet aan de hoogste kwaliteitsstandaarden en dat je in staat bent om risico’s te beheersen. Door te investeren in een ISO 9001, investeer je in de toekomst van jouw organisatie.

De 9001 checklist

Om een succesvolle implementatie te garanderen, is een gestructureerde aanpak essentieel. De stappen uit de 9001 checklist vormen een solide basis voor de interne audit.

  • Strategische afstemming: Creëer draagvlak bij het management en de directie door de meerwaarde van ISO 9001 duidelijk te communiceren en de verwachtingen op elkaar af te stemmen.
  • Gap-analyse: Voer een grondige gap-analyse uit om de huidige situatie te vergelijken met de eisen van de 9001-norm en verbeterpunten te identificeren.
  • Projectplanning: Stel een gedetailleerd projectplan op waarin de scope, de benodigde resources en de mijlpalen worden vastgelegd.
  • Organisatiecontext: Breng de context van je organisatie in kaart, inclusief de interne en externe omgeving, om de relevantie van je KMS te waarborgen.
  • Procesmapping: Visualiseer de belangrijkste processen om inzicht te krijgen in de onderlinge samenhang en potentiële verbeterpunten.
  • Interne audits: Voer regelmatig interne audits uit om de effectiviteit van het kwaliteitsmanagementsysteem te evalueren en afwijkingen te corrigeren.
  • Managementreview: Organiseer periodiek managementreviews om de voortgang van het systeem te beoordelen en strategische beslissingen te nemen.
  • Certificering: Bereid de certificeringsaudit voor en behaal je ISO 9001 certificaat.
  • Communicatie: Communiceer de verwerving van het certificaat intern en extern om de reputatie van je organisatie te versterken.

iso 9001 interne audit

Voordelen van certificering

Een ISO 9001 certificering brengt voordelen met zich mee die voor zowel jouw organisatie als jouw klant interessant kunnen zijn, zoals:

Een betrouwbare partner

Met een ISO 9001-certificaat toont u aan dat uw bedrijf kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan. Uw klanten kunnen erop vertrouwen dat uw producten en diensten voldoen aan alle relevante eisen en wetgeving.

Je bespaart kosten

Door je processen goed te organiseren, werk je slimmer, niet harder. Met een ISO 9001 certificaat minimaliseer je fouten en bespaar je tijd. Je krijgt meer gedaan in minder tijd, zonder dat de kwaliteit eronder lijdt.

Een hoge klanttevredenheid

Jouw processen zijn door het kwaliteitsmanagement zo ingericht dat je jouw klanten optimaal ondersteunt en van dienst kunt zijn. Daarnaast maak je minder fouten waardoor de klantervaring altijd optimaal is.

Betrokken klanten

Het afstemmen van de verwachtingen van klanten is een onderdeel die behandeld wordt in de ISO 9001 certificering. Doordat jij de verwachtingen weet, kun je daarop acteren en voelen klanten zich betrokken bij jouw organisatie.

Betrokken en gemotiveerde medewerkers

Met een ISO 9001 certificering maak je duidelijke werkafspraken. Dit zorgt niet alleen voor duidelijkheid en structuur, maar vraagt van directie en leidinggevenden ook om betrokken te zijn bij haar medewerkers en de ontwikkeling van medewerkers te waarborgen.

Jouw bedrijf groeit

Continue controle en verbetering (PDCA) zijn een vast onderdeel van het kwaliteitsmanagementsysteem, waardoor er voldoende aandacht is voor groei, ontwikkeling en verbeteren van je bedrijf.

DiSite Ads